Portræt af H.M. Dronning Margrethe II ophængt i Gladsaxe Håndværkerforening

Mandag den 26. april 2021 modtog Gladsaxe Håndværkerforening en mail fra Hofmarskallatet i Kongehuset med teksten:

Kære Jørgen Olsen. Gladsaxe Håndværkerforening. Tak for den venlige brevhenvendelse dateret den 17. marts 2021 angående ansøgning om tilladelse til at ophænge portrætter af H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsen.

Der gives hermed tilsagn til at kunne ophænge det officielle gallaportræt af Hendes Majestæt Dronningen hos Gladsaxe Håndværkerforening såfremt det sikres, at portrættet ophænges på en værdig placering.

For at høre nærmere om pris og for bestilling kontakt venligst fotograf Per Morten Abrahamsen.

Der kan desværre ikke gives tilladelse til ophæng af et portræt af Kronprinsen, da Hans Kongelige Højhed ikke har en særlig relation til foreningen.

Dronningens særlige relationer til foreningen tolker vi som dronningens rolle, som protektor for Københavns Håndværkerforening, hvor H. M. Dronningen hvert år på Københavns Rådhus uddeler Legater og medaljer til håndværker fagenes dygtigste lever og udøvere. Her under Coronaen  var der kun tre på til stede ved uddelingen. Håndværkerforenings formand og  legat/prismodtageren fysisk og på et foto på et staffeli var H.M. Dronningen tilstede som tredje person.

Bag ideen om at få et foto af H..M. Dronningen op at hænge i vores flotte lokaler, stod selvfølgelig formanden Søren Muldgaard. ‘

For kort tid siden kunne foreningen fremvise vores gamle håndbroderede fane fra 1923. Nu delt i to fanesider indrammet og placeret i bestyrelsens mødelokale og på trappeopgangen til Postsalen.

Netop på foreningens generalforsamling  i 1921 kunne formanden Mouritz Peter Madsen meddele at der var dannet en damekomite med det formål, at skaffe foreningen en fane. På generalforsamlingen 1. februar1923 på Bagsværd kro blev fanen indviet som traditionen byder med at slå de første  søm i fanestangen. Det første søm, for Kongen/dronningen, andet søm for fædrelandet og tredje søm for fanemodtageren.

På væggen i festsalen på Bagsværd hang portrætter af kongeparret kong Christian og Alexandrine.

Regentparret på vægen i foreningens mødelokaler var en tradition der fulgte Gladsaxe Håndværkerforening fra starten på Buddinge Krone senere Buddinge Kro, Borgerklubben på Søborg Torv og da foreningen fik sine egne lokaler i 1967 på Buddingevej.

Nu  er den gamle fane kommet op og det gav formanden ideen til at få regentens portræt op ved siden af.

Skriv en kommentar