Hver anden event virksomhed frygter konkurs

Mia Amalie Holstein, cheføkonom i SMVdanmark

Hver anden af de virksomheder organiseret hos SMVdanmark, der lever af at levere fx fadøl og forlystelser, telte og toiletter samt opsætte lyd og lys eller på anden vis understøtte landets mange arrangementer, festivaler og koncerter, er i en overhængende risiko for konkurs.

Det vurderer virksomhederne i branchen i en medlemsundersøgelse i SMVdanmark, hvor de er blevet spurgt, hvad de vurderer risikoen er for, at de går konkurs inden næste højsæson. Her svarer 20 pct. af virksomhederne ’meget stor risiko’ og 31 pct. ’nogen risiko’. Kun 17 pct. vurderer, at de ikke er i risiko for konkurs.

Mia Amalie Holstein, cheføkonom i SMVdanmark, ser med stor bekymring på tallene:

”Eventvirksomhederne er blandt de af vores medlemmer, der er allerhårdest ramt. Problemet for dem er, at de bliver ramt dobbelt: For det første er stort set hele deres forretningsgrundlag forsvundet grundet forsamlingsforbuddet. For det andet tjener mange i branchen en meget stor del af deres årsindtægt ind i sommermånederne, hvilket betyder, at der kan gå et år til de reelt har indtægt igen. Kombinationen af de to ting gør, at mange virksomheder risikerer, at de ikke har nok at leve af før næste sommer.”

Analysen viser bl.a. også, at virksomhederne i eventbranchen organiseret hos SMVdanmark i gennemsnit har tabt 82 pct. af omsætningen. Det betyder dog ikke, at de har udsigt til meget hjælp i hjælpepakkerne, påpeger Mia Amalie Holstein:

”Pengene er fosset ud af virksomhederne, da hjælpepakkerne kun har dækket en andel af deres udgifter, og mange virksomhederne har måttet leve for lånte penge. De sidste af hjælpepakkerne udløber inden for kort tid, og hele underskoven af leverandører er hårdt trængte. Ønsker vi at redde fx det lille omrejsende tivoli, der er forhindret i at komme ud på kræmmermarkeder og lignende, bør politikerne forlænge hjælpen.”

Skriv en kommentar