Konkurser rykker tættere på

Konkurser rykker tættere på

 

 
 

Coronakrisen nærmer sig snart sit ét-års jubilæum, og det kan mærkes blandt de små og mellemstore virksomheder. Den opsparing virksomhederne gik ind i krisen med er væk, og det giver en stor frygt for konkurs i mange virksomheder. En undersøgelse fra SMVdanmark viser, at 12 pct. af virksomhederne vurderer, at de i nogen, høj eller meget høj grad er i fare for at gå konkurs inden for tre måneder. Undersøgelsen har svar fra 1.576 små og mellemstore virksomheder.

Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark, er dybt bekymret for de mindre virksomheders fremtid.

“Vi får dagligt henvendelser fra virksomheder, der er utroligt pressede,  fordi hjælpepakkerne ikke dækker alle de omkostninger, de har, og her i coronakrisens 11. måned, kan de ikke længere klare, at pengene stadig fosser ud af virksomheden. De er pressede, fordi hjælpepakkerne ikke bliver udbetalt, og fordi kompensationen langt fra er 100 pct. Og lige om hjørnet, dvs. 1. marts, ligger der en dobbelt momsregning, som mange skal betale. Så likviditeten er i bund, og de må gældsætte sig. For mange ejere betyder det, at de tager private lån i hus og bil. Det er en meget alvorlig situation,” siger hun.

De tvangslukkede virksomheder, herunder fx frisører og andre liberale erhverv, føler sig markant mere konkurstruede end dem, der stadig kan holde åben. Blandt de lukkede virksomheder vurderer 30 pct., at de i nogen, høj, eller meget høj grad er i risiko for konkurs inden for de næste tre måneder.

“Særligt virksomheder der er ramt af tvangslukninger, forsamlingsforbud og turismebegrænsninger har ikke tjent ret meget i snart et år og har ikke flere penge i kassen. Men de skal fx stadig betale fuld løn til hjemsendte medarbejdere, men lønkompensationen dækker langt fra alt. Fx en frisør med fem ansatte skal i snit af med 50.000 kr. om måneden i lønudgifter, så pengene fosser ud, og de har hårdt brug for en helt anden hjælp end hidtil. Konkret bør den kommende momsregning udskydes, eller der bør indføres en længere afbetalingsordning. Det vil være en stor hjælp,” siger Mia Amalie Holstein.

Læs analysen her: https://smvdanmark.dk/analyser/temaanalyser/betydelig-risiko-for-konkurs-blandt-smverne

Skriv en kommentar