Æreshåndværkere

Årets Æreshåndværker blev introduceret i 2014

Gladsaxe Håndværkerforenings Æreshåndværkerpris, der uddeles en gang om året, tildeles en person, der har gjort noget ekstraordinært for at fremme Gladsaxes navn inden for erhverv, sport, kunst, kultur, musik og socialt arbejde.
Prisen består af et foto med en sølvplade samt en plakette, og ud fra fotoet vil der blive ophængt et maleri i foreningens mødelokaler på Søborg Hovedgade 79.
Prisen blev uddelt første gang i 2014, hvor tidligere borgmester Tove Smidth modtog Æreshåndværkerprisen for 2013.

Tove Schmidt

Journalist og tidligere borgmester Tove Smidth var den første, der modtog prisen. Hun var bl.a. med til at sørge for, at Gladsaxe blev den første danske kommune, der fik et europaudvalg, og hun blev selv formand.
Hun var med i faglige forhandlinger med både handelsforening og håndværkerforeninger, og hun var med til at få en lang række af billedhuggerens Robert Jacobsens værker til kommunen, hvor de blev sat op i de forskellige bydele lige som hun arbejdede hårdt for at den lokale kunstner Bjørn Nørgaard udsmykkede Hovedbiblioteket.

Torben Lendager

Sanger og sangskriver Torben Lendager blev den anden modtager af prisen. Han var med til at danne glamrock-gruppen Walkers i slutningen af 60erne. Det er blevet til et væld af koncerter, vinylplader- både singler og LP’er – cd-optagelser og tv-optrædener. Torben Lendager har i en meget lang årrække boet i Søborg. Som sangskriver har Torben Lendager fejret store triumfer både nationalt og internationalt.

Kaspar Rostrup

Den tredje prismodtager er teaterdirektør og instruktør Kaspar Rostrup, der i to omgange var manden bag Gladsaxe Teater og Gladsaxe Ny Teater i perioder med skelsættende kunstneriske oplevelser – ikke mindst med sit totalteater. Kaspar Rostrup var i første omgang instruktør og kom senere tilbage som direktør. Da teatret genopstod efter en kriseperiode, var han dybt involveret.

Daimi

Sangerinden og skuespillerinden Daimi blev den fjerde prismodtager. Hun har været med siden 1961, hvor hun dukkede op i et talentshow i tv. Hun var spillet revy, komedie, været med i spillefilm og reklamefilm. I mange år boede hun på Wergelands Alle

Bjørn Nørgaard

Bjørn Nørgaard blev prismodtager nummer fem. Tegnetalentet foldede sig allerede ud på Marienlyst Skole og siden blev det fulgt markant op. Bjørn Nørgaard har bl.a. lavet 17 gobeliner til Riddersalen på Christiansborg for at markere Dronning Margrethe II 50-års fødselsdag i 1990 med flere referencer til Gladsaxe.
Bjørn Nørgaard stod for den kunstneriske udsmykning af Hovedbiblioteket, der blev indviet i 1981.

Ole Ritter

Cykelrytteren og forretningsmanden Ole Ritter blev prismodtager nummer seks. Efter en glorværdig karriere som aktiv med store resultater både som amatør og professionel kastede han sig over handlen med cykler og cykeludstyr. Firmaet holdt til på Gladsaxe Møllevej i en længere årrække. Ole Ritter boede i sine unge dage bl.a. på Tinghøjvej og siden i Hareskov-området.